Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Το έμφραγμα προειδοποιεί και μπορεί να αποφευχθεί

To έμφραγμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί.
Διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν όσους το παθαίνουν από την δική τους συμπεριφορά, αλλά και σημαντικές ενδείξεις που προειδοποιούν για το έμφραγμα. Από μία ορισμένη ηλικία και μετά πρέπει να γίνονται απαραίτητα εξετάσεις.
Δεν είναι και πολύ γνωστό ότι πόνοι στα δόντια και το σαγόνι μπορεί να σημαίνουν έμφραγμα. Με τις
πρώτες ενδείξεις πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό. Παράγοντες κινδύνου όπως η μεγάλη ηλικία, το ανδρικό φύλο και γενετική προδιάθεση δεν μπορούν φυσικά να επηρεάσουν. Όμως η ατομική συμπεριφορά και συνήθειες μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος.
Έτσι για παράδειγμα, το υπερβολικό βάρος, η έλλειψη κινήσεως, η υψηλή πίεση, το κάπνισμα και η συσσώρευση λίπους, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αγγειακών αποτιτανώσεων, που μπορούν οδηγήσουν σε έμφραγμα. Οι διαβητικοί πρέπει επίσης να προσέχουν την υγεία της καρδιάς τους, καθώς το σάκχαρο είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το έμφραγμα.
Σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή που πρέπει να περιέχει πολλά λαχανικά και φρούτα, λίγο κρέας και λιπαρές τροφές, αλλά απαραιτήτως ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Εις ότι αφορά την κίνηση, ιδανικό είναι το τρέξιμο, το κολύμπι ή η ποδηλασία, δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Αφήνουμε στην άκρη το αυτοκίνητο, περπατάμε και χρησιμοποιούμε την σκάλα αντί του ασανσέρ. Η διακοπή του καπνίσματος ακόμη και να γίνει μετά τα 50, έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.Τέλος, η μείωση του στρες είναι εξίσου απαραίτητο στοιχείο για την αποφυγή εμφραγμάτων.