Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Θεραπεία του διαβήτη με βλαστικά κύτταρα


ΛΟΝΔΙΝΟ: 
Ερευνητές επέτυχαν να αναστρέψουν τον διαβήτη σε ποντίκια με χρήση βλαστικών κυττάρων, ανοίγοντας τον δρόμο για οριστική θεραπεία της νόσου. Η νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes» είναι η πρώτη που δείχνει ότι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων μπορούν να οδηγήσουν σε αποκατάσταση της παραγωγής ινσουλίνης και στην αναστροφή του διαβήτη – τουλάχιστον στα ποντίκια.
Μετά τη μεταμόσχευση των βλαστικών κυττάρων οι ειδικοί σταμάτησαν να χορηγούν ινσουλίνη στα διαβητικά πειραματόζωα. Όπως φάνηκε τρεις με τέσσερις μήνες αργότερα τα ζώα εμφάνιζαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου του αίματος, ακόμη και όταν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Μετατροπή σε ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα
Μερικούς μήνες αργότερα οι ερευνητές αφαίρεσαν μεταμοσχευμένα κύτταρα από τα ποντίκια και είδαν ότι αυτά έφεραν όλα τα «διακριτικά» των υγιών κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Η νέα μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Τμήματος Κυτταρικών Επιστημών και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά με επικεφαλής τον καθηγητή Τίμοθι Κίφερ σε συνεργασία με επιστήμονες από την εταιρεία BetaLogics με έδρα στο Νιου Τζέρσι η οποία αποτελεί τμήμα της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Research & Development.
Ο καθηγητής Κίφερ ανέφερε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι με τα εύρηματα», έσπευσε όμως να προσθέσει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού η μέθοδος δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι τα πειράματα διεξήχθησαν σε διαβητικά ποντίκια τα οποία δεν διέθεταν λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο εάν ήταν υγιές θα είχε απορρίψει τα κύτταρα. «Χρειάζεται τώρα να βρούμε έναν τρόπο ώστε να προστατεύσουμε τα κύτταρα από την αναμενόμενη ‘επίθεση΄ του ανοσοποιητικού συστήματος με στόχο μετά τη μεταμόσχευση να καταργείται η ανάγκη λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων» κατέληξε ο καθηγητής Κίφερ.