Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

Είχα την τιμή να σπουδάσω την Ιατρική Επιστήμη για την οποία με κόπο και θυσία, πολύ διάβασμα και ατέλειωτες ώρες, ολοκλήρωσα με υπερηφάνεια πριν αρκετά χρόνια.

Κατόπιν ειδικεύτηκα στην Εσωτερική Παθολογία υπό την διεύθυνση και καθοδήγηση αξίων διδασκάλων.

Έμαθα όλα αυτά τα χρόνια να σέβομαι την δουλειά-λειτούργημά μου, τον τίτλο που φέρω και κυρίως τον άρρωστο. Δουλεύω δε επιτυχώς και με υπερβολικώς θετική ανταπόκριση από τον απλό
κόσμο,  περισσότερο των 30 ετών!

Άρα δύναμαι και οφείλω να έχω, και μάλιστα χωρίς καθόλου έπαρση, άποψη για πολλά τεκτενόμενα και δη αφορώντα την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας. Την δυσκολότερη λόγω της ευρύτητος και πολυπλοκότητος ειδικότητα της Ιατρικής. Την ειδικότητα που ασχολείται ολιστικά με τον άρρωστο και που αντιμετωπίζει πολύπλοκα
προβλήματα υγείας.

Την ειδικότητα που αντιμετωπίζει τον ασθενή ως σύνολο και όχι ως υποσύνολο, ως ενιαία μηχανή και όχι ως ένα μικρό εργαλείο ή εξάρτημα.

Έζησα λοιπόν την Παθολογία ως την Βασίλισσα και φάρο των Ιατρικών ειδικοτήτων, αλλά και ως την παρείσακτη ειδικότητα λόγω της τάσεως προς τις εξειδικεύσεις ή υποειδικότητες που ανδρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά που ποτέ δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν το «όλον» υπέρ του «μέρους».

 Έτσι φθάσαμε στο σήμερα, σε σημείο να ανοίγουμε την τηλεόραση και να βλέπουμε επιφανείς και άξιους επιστήμονες να προσφωνώνται με τίτλους δευτερεύοντες ή ανυπόστατους και να μην αντιδρά κανείς. Ακούμε για καθηγητάς  λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, ιολόγους, νοσολόγους και κάθε λογής …λόγους, χωρίς να αναφέρεται η κύρια ειδικότητά τους που είναι Παθολόγος.

Τι φταίει άραγε;
Η εφήμερη δόξα του διαφορετικού;
Οικονομικά συμφέροντα;
Ή μήπως η ψευδαίσθηση του μόνου, αναντικατάστατου και παντοτινού;

Ας είμαστε βέβαιοι ότι τίποτα απ’όλα αυτά! Διότι όπως μάθαμε και στα μαθητικά μας χρόνια, ΕΣΑΕΙ το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από το υποσύνολο, η ειδικότητα από την υποειδικότητα, η ειδικότητα από την επιμόρφωση και η ειδικότητα από τη εξειδίκευση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι καιρός να συνέλθουμε!

Όταν δεν προσέχουμε και δεν τιμούμε το σπίτι μας, πέφτει και μας πλακώνει…
                                                                                       Με εκτίμηση
                                                                    Σόλων Κωτούλας
                                                            Ειδικός Παθολόγος
  Γ.Γραμματεύς Επαγγελματικής  
Ενώσεως Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ)