Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Λίγη αισιοδοξία παρακαλώ!

Η αισιοδοξία, από τα πολυτιμότερα αγαθά για την ψυχική μας υγεία, είναι πάντα υπό κατασκευή! Και λέω κατασκευή, γιατί την αισιοδοξία κατά κάποιον τρόπο μαθαίνουμε να την κατασκευάζουμε. Αν εξαιρέσουμε τα άτομα που από τη φύση τους είναι αισιόδοξα, όλοι οι άλλοι χρειαζόμαστε εργαλεία για να καλλιεργήσουμε μέσα μας την αισιοδοξία. Ο αισιόδοξος άνθρωπος είναι εκείνος που μπορεί να ελπίζει και να διακρίνει ευκαιρίες εκεί όπου οι άλλοι γύρω του έχουν σχεδόν ή εντελώς παραιτηθεί. Ο αισιόδοξος άνθρωπος δεν είναι κάποιος χαζοχαρούμενος ή ελαφρόμυαλος χωρίς συναίσθηση της σοβαρότητας των δεδομένων μιας δύσκολης κατάστασης. Αντιθέτως! Είναι ο
άνθρωπος που, ενώ κατανοεί τις δυσκολίες μιας κατάστασης, είναι προσανατολισμένος στη λύση του προβλήματος.
Πώς γίνεται αυτό; Πώς μπορεί κάποιος να γίνει αισιόδοξος;
Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά η αισιοδοξία δεν μπορεί να βρει τη θέση της μέσα μας αν εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε τα δύσκολα συναισθήματα.
Και ποια είναι τα δύσκολα συναισθήματα;
Είναι εκείνα που μας πνίγουν, μας καθηλώνουν, μας αποδυναμώνουν, όπως ο θυμός, η θλίψη, η ζήλια, ο φόβος, ο ψυχικός πόνος. Οι πιο πολλοί προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτά τα συναισθήματα με διάφορους τρόπους. Κάποιοι νομίζουν ότι απλά προσπερνώντας τα και πηγαίνοντας παρακάτω γλιτώνουν απ’ αυτά και η ζωή από κει και πέρα θα είναι φωτεινή και ευχάριστη! Κάποιοι άλλοι ούτε καν αναγνωρίζουν πως τα αισθάνονται, γιατί απλά τα απωθούν, τα κρύβουν κάτω από το χαλί! Ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως μόνο οι ανίκανοι και οι αδύναμοι νιώθουν τέτοια συναισθήματα και άρα οι ίδιοι δεν έχουν σχέση με αυτά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι νομίζουν πως είναι αισιόδοξοι και μπορεί για λίγο να δείχνουν αισιόδοξοι, όμως δεν μπορούν πραγματικά να είναι θετικοί και δημιουργικοί χωρίς να είναι καχύποπτοι.
Ένα αρνητικό συναίσθημα που προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι σαν να το σπρώχνουμε να χωρέσει μέσα σε μια θήκη που στην ουσία δεν το χωράει! Όταν ένα συναίσθημα γεννιέται μέσα μας, γεννιέται για κάποιο λόγο. Κάτι έχει να μας πει. Κάτι μας ζητάει. Είναι ανάγκη να το συναντήσουμε και όχι να το αποφύγουμε. Είναι καλό να συνομιλήσουμε μαζί του και να το καταλάβουμε. Πώς βρέθηκε εκεί; Μόνο κατανοώντας ένα συναίσθημα μπορούμε να πάμε παρακάτω και να διδαχθούμε στην ουσία κάτι για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τη ζωή ώστε να μπορούμε να έχουμε μπροστά μας καθαρό ορίζοντα.
Άρα, και οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν τις μαύρες τους;
Φυσικά και ναι! Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δεν έχουν ένα αυτοκόλλητο χαμόγελο στο στόμα τους, ούτε είναι αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα! Αντιθέτως! Έχουν πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει και του πόσο δύσκολα μπορεί να είναι τα πράγματα και γι’ αυτό είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα δεδομένα με ψυχραιμία και να χαράξουν μια πιο καθαρή και φωτεινή στρατηγική!
Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά των αισιόδοξων ανθρώπων;
  • Γνωρίζουν πως οποιοδήποτε συναίσθημα έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια και δεν θα μας κατσικωθεί για πάντα! Άρα ο θυμός θα μας περάσει, η θλίψη θα μας περάσει κ.λπ.
  • Δεν μπερδεύουν τα συναισθήματα με τις πεποιθήσεις. Δηλαδή, δεν χρησιμοποιούν τα αρνητικά συναισθήματα για να γενικεύουν και να καταστροφολογούν δημιουργώντας αρνητικές και δυσλειτουργικές πεποιθήσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος αρρωστήσει και ο γιατρός τού δώσει ένα φάρμακο που δεν τον γιατρέψει και πρέπει να αλλάξει η αγωγή, δεν γενικεύει πως όλοι οι γιατροί είναι ανάξιοι και δεν καταστροφολογεί σκεπτόμενος πως επειδή έμεινε για πολλές μέρες εκτός δουλειάς θα καταστραφεί όλη του η χρονιά!
  • Δεν παίρνουν τους εαυτούς τους στα σοβαρά όταν είναι θυμωμένοι. Περιμένουν να τους περάσει ο θυμός για να σκεφτούν πιο ψύχραιμα.
  • Δεν επιτρέπουν στο φόβο τους να μεταβληθεί σε εσωτερικό τρομοκράτη! Προσπαθούν να βάλουν το φόβο τους μέσα σε λογικά πλαίσια. Δεν γενικεύουν και δεν καταστροφολογούν. Αντιμετωπίζουν το φόβο σαν ένα χρήσιμο συναίσθημα.
  • Δεν είναι ανυπόμονοι. Κατανοούν πως ορισμένες διαδικασίες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πως δεν έχει νόημα να περιμένουν διαρκώς με το ρολόι στο χέρι. Γι’ αυτό και δεν επενδύουν ποτέ μόνο σε μία μετοχή! Προσπαθούν πάντοτε να έχουν ανοιχτές ευκαιρίες ώστε αν δεν δουλέψει η μία, να δουλέψει η άλλη.
  • Έχουν πίστη στα όνειρά τους! Δεν πεόνειρά τους.
  • Δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Επιλέγουν διαφορετικές διαδρομές με μια διάθεση εξερευνητή.
  • Χαίρονται να δοκιμάζουν και να πειραματίζονται!
  • Γνωρίζουν καλά πως το σωστό και το λάθος είναι σχετικές και όχι απόλυτες έννοιες.
  • Κατανοούν πως τη νύχτα διαδέχεται η μέρα και πως το χειμώνα τον διαδέχεται η άνοιξη. Και ξέρουν πως όσο είναι σε θέση να το κατανοούν αυτό, είναι ζωντανοί και μπορούν να είναι δημιουργικοί.
  • Δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία όταν κάποιο σχέδιο δεν πάει καλά και δεν προσπαθούν να κρύψουν μια αποτυχία γιατί πιστεύουν πως θα έχουν και άλλες ευκαιρίες.
  • Πάνω απ’ όλα όμως, οι αισιόδοξοι άνθρωποι νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα πάντα. Είναι ταπεινοί και ευγνώμονες!
Αν επιθυμείς να γίνεις αισιόδοξος, χρειάζεται να αναρωτηθείς γιατί;
Η αισιοδοξία δεν θα βρει χώρο μέσα σου αν είσαι αχόρταγος, αγνώμων και παρτάκιας!
Η αισιοδοξία έχει ακριβά γούστα! Προτιμάει τους ανθρώπους που επιθυμούν να χαίρονται προσπαθώντας.
Οπότε, να τι εργαλεία χρειάζεσαι για να καλλιεργήσεις την αισιοδοξία μέσα σου:
  • Διάθεση για χαρά και παιχνίδι.
  • Διάθεση για εξερεύνηση.
  • Διάθεση να μάθεις καινούργια πράγματα.
  • Διάθεση να διδαχθείς από τις δυσκολίες και τις αποτυχίες.
  • Διάθεση να συγχωρείς.
  • Διάθεση να γίνεις καλύτερος άνθρωπος!