Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Υπερηχογράφημα του Προστάτη

Τι είναι ο υπέρηχος του προστάτη;

Το υπερηχογράφημα του προστάτη είναι ασφαλής εξέταση και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μισή ώρα. Βοηθάει τον γιατρό σας να εντοπίσει πιθανές ιατρικές καταστάσεις του προστάτη πριν γίνουν πιο σοβαρές ή ανεξέλεγκτες.

Ένας υπέρηχος προστάτη χρησιμοποιείται για να ελέγξει τον αδένα του προστάτη σας χρησιμοποιώντας εικόνες υπερήχων. Η διαδικασία παρέχει στον γιατρό σας ασπρόμαυρες εικόνες του προστάτη σας και των γύρω ιστών. Ο γιατρός σας συνήθως δεν θα το κάνει αυτό ως μέρος μιας φυσικής εξετάσεως, αλλά μπορεί να το συστήσει εάν:

  • είστε πάνω από 40 ετών,
  • παρατηρείτε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα,
  • υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη,
  • Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει υπερηχογράφημα του προστάτη εάν εντοπίσει ανωμαλίες κατά τη διάρκεια μιας ορθικής εξέτασης.

Ορισμένα συμπτώματα που ενδέχεται να παρακινήσουν το γιατρό σας να συστήσει έναν υπέρηχο προστάτη περιλαμβάνουν:

  1. πρόβλημα ούρησης,
  2. αίμα στα ούρα σας,
  3. σβώλοι ή οζίδια (περίσσεια ιστού) γύρω από το ορθό σας,
  4. μη φυσιολογικά αποτελέσματα από μια εξέταση αίματος ή ούρων,
  5. χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων (προσδιορίζεται με δοκιμές γονιμότητας).

Ένας υπέρηχος του προστάτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τον γιατρό σας να πάρει ένα δείγμα ιστού ή βιοψία από τον προστάτη σας. 

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για υπέρηχο προστάτη;

Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να προετοιμαστείτε για ένα υπερηχογράφημα του προστάτη. Είναι μια εξέταση  ιατρείου που συνήθως διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε Ιδιωτικό Ιατρείο ή νοσοκομείο ή κλινικής που διαθέτει τον κατάλληλο εξειδικευμένο υπερηχολόγο καθώς και εξοπλισμό υπερήχων για αυτό το τεστ.

Ορισμένες πιθανές οδηγίες που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός σας πριν από την εξέταση του υπερήχου του προστάτη περιλαμβάνουν:

  • Να μη φάτε λίγες ώρες πριν τη εξέταση.
  • Πιθανώς να πάρετε ένα καθαρτικό ή κλύσμα για να βοηθήσετε να καθαρίσετε τα έντερα σας λίγες ώρες πριν από τον υπέρηχο προστάτη.
  • Να σταματήσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το αίμα σας, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) ή ασπιρίνη, περίπου μια εβδομάδα πριν από τον υπέρηχο προστάτου. Αυτό συνιστάται συνήθως εάν ο γιατρός σας σχεδιάζει να κάνει μια βιοψία του προστάτη σας.
  • Να μη φοράτε κοσμήματα ή σφιχτά ρούχα στην κλινική την ημέρα της εξετάσεως.

Αποτέλεσμα εικόνας για προστατης

Πώς γίνεται το υπερηχογράφημα του προστάτη;


Θα χρειαστεί να βγάλετε ή να σηκώσετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και να λύσετε το παντελόνι σας.
Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι σε ύπτια θέση.
Ένα πηκτό ζελέ θα απλωθεί στο σημείο της εξέτασης
Η εξέταση γίνεται σε σκοτεινό περιβάλλον, ώστε να είναι καλύτερη η εικόνα.
Ο γιατρός στη συνέχεια θα ακουμπήσει την κεφαλή υπερήχων στο ζελέ και θα αρχίσει να σαρώνει την περιοχή. Θα εξετάσει την ουροδόχο κύστη και το μέγεθος του προστάτη. Η εξέταση συνήθως διαρκεί περίπου 5 λεπτά.

  

Πόσο ακριβής είναι ο υπέρηχος του προστάτη;

Ένα υπερηχογράφημα του προστάτη είναι ακριβέστερος από μια ακτινογραφία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Ιατρός σας μπορεί να δει τις εικόνες καθώς ο μορφοτροπέας μετακινείται, αντί να χρειάζεται να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο και να αναπτύξετε τις εικόνες. Οι εξετάσεις υπερήχων του προστάτη είναι επίσης ασφαλέστερες από τις ακτίνες Χ επειδή δεν παράγουν επικίνδυνη ακτινοβολία.

Το υπερηχογράφημα του προστάτη είναι επίσης ταχύτερο από μια αξονική τομογραφία (CT). Οι σαρώσεις CT απαιτούν περισσότερη προετοιμασία και χρόνο για εξετάσεις και δεν παρέχουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά από το υπερηχογράφημα προστάτη;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις παρακολουθήσεως εάν ο υπέρηχος σας παρουσιάζει ανωμαλίες στον προστάτη σας ή γύρω από αυτόν. Εάν ο γιατρός σας ανακαλύψει οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις, θα συζητήσει μαζί σας ένα κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας για την πάθηση και θα σας παραπέμψει σε έναν ουρολόγο ή έναν άλλο ειδικό που μπορεί να σας θεραπεύσει.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH),  μπορεί να συστήσει φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στη διαχείριση ή τη θεραπεία της διευρύνσεως. Το BPH δεν είναι συνήθως μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλή δυσφορία και να κάνει τη ούρηση δύσκολη.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να πάσχετε από καρκίνο, θα συστήσει μια εξέταση για τον ειδικό προστάτη (PSA) για να δείτε πόση συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχετε στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα PSA μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε καρκίνο του προστάτη. Εάν έχετε καρκίνο του προστάτη, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα σχέδια θεραπείας για να βοηθήσει στη διαχείριση και θεραπεία του καρκίνου σας.